İNSAN HAKLARI GÜNÜ KAYSERİ'DE KUTLANDI

11.12.2014 10:19:14

Kayseri Valiliği tarafından, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nde insan haklarının korunması ve toplumda ortak bilincin oluşturulması adına bir dizi etkinlik düzenlendi.

Kayseri Valiliği tarafından, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde insan haklarının korunması ve toplumda ortak bilincin oluşturulması adına bir dizi etkinlik düzenlendi.

İnsan Hakları Beyannamesi’nin kabul edilişinin 66. Yıldönümü vesilesi ile Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilen etkinliğe, Vali Yardımcısı ve İl İnsan Hakları Kurulu Başkanı Mehmet Emin Avcı, Melikgazi İlçe Milli Eğitim Müdürü Tuncay Demir ile okul müdürleri, öğrenciler ve veliler katıldı.

İnsan Hakları ile ilgili farkındalık oluşturmak adına gerçekleştirilen etkinliğe katılan Demokrasi ve İnsan Hakları Kulübü Öğrencileri ile tek tek ilgilenen Vali Yardımcısı Avcı yaptığı açıklamada;

“Gençler ve çocuklarımızla bir aradayız. Bildiğiniz gibi 10 Aralık dünyanın her tarafında insan hakları günü olarak kutlanmaktadır. Türkiye’de de kutluyoruz. Burada programı hazırlayan çocuklarımız giyinip, kuşanmışlar. Güzel sloganlar hazırlamışlar. Biz onlara destek vermek için buradayız. İnsan hakları sahip çıkıldığı sürece vardır" diye konuştu.

Programın devamında Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Okur Vali Yardımcısı Mehmet Emin Avcı, İl İnsan Hakları Kurulu Üyeleri, Kamu kurum ve kuruluşlarının il müdürleri ile kurum personellerinin katılımı ile Valilik Konferans salonunda “İnsan haklarının iç hukukta korunması- Yasama, Yargı ve Yürütmeye Düşen Görevler” konulu bir konferans gerçekleştirildi.

Kamu görevlilerine yönelik İnsan Hakları konusunda gerçekleştirilen konferans da insan haklarının Magna Carta’dan günümüze tarihsel süreçteki gelişiminden, insan haklarının özelliklerinden, 19. Yüzyıldan itibaren ulusal ve uluslararası hukuktaki öneminden bahsedilerek, kamu kurumlarında insan hakları ihlallerinin engellenmesine yönelik bilinçlendirme ve farkındalık konularına değinildi.

Kayseri Valisi Orhan Düzgün’ün 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü münasebetiyle yayınlamış olduğu mesajda da şunlara değindi;

“İnsan Hakları, insanın sadece insan olduğu için herhangi bir şarta veya statüye bağlı olmadan doğuştan sahip olduğu dokunulmaz, vazgeçilmez, üstün nitelikli ahlaki değerlerdir. Bu özelliklerinden dolayı günümüzde insan hakları ve insan haklarına saygı bütün modern ve demokratik ülkelerin en önemli görevlerinden biri olmuştur.  Bu görev doğrultusunda hem yurtta hem de dünya da gerek uluslararası sözleşmeler ile gerekse de anayasalar ile bu haklar güvence altına alınmıştır. Birleşmiş Milletler tarafından 10 Aralık 1948’de kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi de bu güvencelerden biri olarak 6 Nisan 1949 tarihinde ülkemizde onaylanmıştır. İnsan haklarının son derece önem kazandığı bugünlerde, yaratılmışların en şereflisi insandır buyuran bir dinin mensupları olarak, insan hakları bilincinin gelişmesi için toplumun tüm kesimleri 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nü bir fırsat olarak görmelidir. Bu duygu ve düşüncelerle, insanın değerinin ve onurunun korunduğu, insanca yaşamak için gerekli şartların olduğu bir dünyayı yaşatmayı sürdürebilme ve daha demokratik, daha özgür bir geleceğe ulaşabilme temennisi ile Kayseri halkının, milletimizin ve tüm dünya halklarının 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nü kutluyorum.”